Oeganda 2017

Ngora Dovenschool

Vandaag was mijn eerste dag op de Dovenschool van Evert en Nel. Ik zal hier morgen ook nog blijven en in de avond terug gaan naar Soroti om samen met Chris te werken aan de projecten van Stichting Chica.

De Dovenschool van Evert en Nel ligt helemaal in de binnenlanden van Oeganda in het plaatsje Ngora op ca. 1 uur rijden van Soroti. Het is een school waar basisonderwijs en beroepsvaardigheden zoals timmeren en kleding maken wordt gegeven aan dove kinderen.

Even wennen natuurlijk, want communiceren gaat hier natuurlijk met gebaren taal. Dit ken ik niet.. En horen doen ze je ook niet. Dus meteen maar de klas ingedoken bij P6 om ook wat gebaren te leren. Nu gaat dan niet 123, maar toch is het erg gaaf om deze lessen te volgen. En je leert er altijd wel iets van. Zo kon ik na de les in ieder geval “dank je voor de les” in gebarentaal zeggen.

Read More

Oeganda 2017

Nieuwe ervaringen in Oeganda | Bouw Huisje | Youth With A Mission

De eerste dag in Soroti zit er op. Het was een leuke dag met veel nieuwe ervaringen. Zo was er de rit op de Boda (lichte klasse motor, ingericht om mensen achterop te vervoeren) naar de Village. Een rit van ca. 30 minuten de binnenlanden achter Soroti in. We (Evert, Nel en Ik) bezochten daar een project van Stichting Projecten Soroti. Ze bouwen daar een huisje voor een arm gezin. De rit was voor mij even wennen, gezien het de tweede keer achter op de Boda was. Wel prachtig. Het eindigde aan het einde van een smal pad, waar nog 1 huisje stond in de middle of nowhere.

Dit huisje was in zo’n slecht staat dat Evert en Nel besloten hadden, dat er vervanging voor moest komen. Het nieuwe huis is nu zo goed als klaar. En het is prachtig geworden. Op de foto zie je het gezin en hoe mooi het huisje is geworden.

Read More

Oeganda 2017

Unity Nursery and Primary School

Jullie hebben nog het derde en het laatste project tegoed, waar Stichting Chica aan werkt. Inmiddels ben ik in Uganda en zit heerlijk in de ochtendzon dit bericht te typen. Het is al lekker warm hier in Kampala. Morgen zal ik doorreizen samen met Evert en Nel van Stichting Projecten Soroti richting Soroti.

Unity Nursery and Primary School

De Unity School is een nieuwe school die Stichting Chica samen met Call to Care Uganda en de locale community is gestart. De school ligt in Opilitok Village en is sinds februari 2017 in gebruik genomen. De school biedt basisonderwijs aan kinderen t/m 14 jaar.

Nu zal de eerste gedachte vaak zijn. Waarom nog een school bouwen en niet een bestaande ondersteunen zoals we bij de Jehiel School en de Lwala School doen.

We zijn deze school gestart om verschillende redenen:

  1. We willen de afstand naar de school verkleinen. Nu lopen kinderen vaak vele kilometers om bij de dicht bijzijnde school te komen. Soms zelfs meer dan 5 kilometer.
  2. We willen ook kwetsbare kinderen een kans geven op goed onderwijs. Deze worden nu vaak in een hoek geplaatst, omdat ze er geen toekomst in zien.
  3. We willen meer aandacht per kind door kleinere klassen.
  4. Ook willen we in de toekomst trainingen in landbouw- en beroepsvaardigheden geven op deze school. Niet elk kind is hetzelfde en haalt het zelfde niveau. Ook met deze extra aandacht zullen sommige kinderen de middelbare school niet halen. Door hen beroepsvaardigheden te leren, kunnen ze toch werken aan hun toekomst en wat geld verdienen voor hun levensonderhoud.

    Read More

Oeganda 2017

De SOL Sisters in het zonnetje!

Tijd om de SOL Sisters in het zonnetje te zetten. Ken je ze al. De SOL Sisters hebben een tweedehands kledingwinkel tussen de Hamelandhal en Den Diek in Lichtenvoorde.

Ze verkopen modieuze en moderne gedragen dames, heren en kinderkleding. Daarnaast kun je ook bij hun terecht voor tassen, schoenen, sieraden, sjaals en huishoudelijke artikelen zoals beddengoed , handdoeken, spreien en dekbedden.

Het geld dat ze met de verkoop van deze spullen verdienen, besteden ze weer aan goede doelen met projecten in zowel Nederland als in de rest van de wereld.

Zo steunen ze ook al een aantal jaren de projecten van Stichting Chica in Oeganda. Waarvoor we heel dankbaar zijn.

Dus heb je nog kleding, die je niet meer draagt of ben je op zoek naar goed en leuke kleding voor een mooie prijs. Ga dan eens langs bij de SOL Sisters en help ze een mee, om een heleboel goede doelen te steunen.. Welke dat zijn, lees je allemaal op hun website. Ook vind je hier de openingstijden.