Oeganda 2017

Lwala Girls Primary School

Op 13 november vertrek ik voor ruim 3 weken naar Oeganda. Dit doe ik niet zonder reden. Ik ga naar Oeganda om onder andere de projecten van Stichting Chica te bezoeken.

Voordat ik vertrek wil ik graag onze projecten en onze partners aan je voorstellen. Ik zal in deze reeks het project of de organisatie aan je voorstellen en vertellen om welke reden we samenwerken.

Ik wil graag beginnen bij één van onze eerste projecten, de Lwala Girls Primary School. Deze school ondersteunen we met school-,  sportmateriaal en maandverband sinds 2013. Op deze school zitten ca. 950 meiden in de leeftijd tot 14 jaar. Ze krijgen daar basisonderwijs. Van oorsprong is het een boardingschool, wat inhoud dat de kinderen er ook kunnen overnachten. Door een slechte staat van de gebouwen overnacht er op dit moment maar een kleine groep kinderen.

Het onderhoud van deze gebouwen is de verantwoordelijkheid van de overheid, omdat het een government school is. Helaas is het budget voor het onderhoud te weinig en zijn herhaalde oproepen van de school voor extra budget tot nu onbeantwoord gebleven.

Afgelopen jaar is de school begonnen met het onderwijzen van een aantal blinde kinderen. In Oeganda is het helaas nog niet de normaalste zaak van de wereld. Gelukkig kunnen we doormiddel van de Lwala school wel een kleine groep blinde kinderen ondersteunen.

Voor dit jaar staat er op het programma om wederom school, sportmaterialen en maandverband te brengen. Deze zijn op dit moment harder nodig dan het onderhoud aan de slaapgebouwen. Daarnaast willen we eerst proberen om het via de normale weg (Lees overheid) te regelen dat de gebouwen worden opgeknapt.

Zoals je we dat bij ieder project doen, kopen wij de materialen in bij de lokale ondernemers in Oeganda. Zo werken we voor het maandverband samen met Afripads. Een social enterprise die Oegandese vrouwen in dienst heeft en het maandverband in Oeganda zelf maakt. De school- en sportmaterialen kopen we bij lokale ondernemers in de buurt van de school.

Door prachtige donatie van Stichting KiCoBa kunnen we op deze school een heleboel kinderen helpen. Ze hoeven niet meer thuis te blijven, omdat ze ongesteld zijn. Ze kunnen zonder schaamte naar school. Ook de de vele weeskinderen die deze school heeft, hebben weer schoolmaterialen om mee te werken.

Helaas kunnen we ook dit jaar nog niet alle kinderen helpen. Om een voorbeeld te geven, er zijn/worden komend jaar ruim 400 kinderen ongesteld op deze school. Een setje maandverband voor een jaar kost 5 euro.. Er is dus nog een behoorlijk bedrag nodig om iedereen ieder jaar te voorzien. Doordat we wel consequent ieder jaar maandverband brengen, overlapt het gelukkig wel deels.

Je voelt mijn vraag natuurlijk al wel aankomen. Mocht je nog 5 euro kunnen missen op dit of een later moment. Dan help je er een Oeganda 1 meid weer een jaar mee verder. 1 jaar zonder schaamte naar school of 1 jaar schoolmateriaal, zodat alles wat je leert ook op kunt schrijven en daardoor beter onthoudt.

Doneren

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers liken dit: