Oeganda 2017

Jehiel Nursery and Primary School

Het volgende project dat ik graag aan jullie wil voorstellen is de Jehiel Nursery and Primary School. Deze school ligt zeer afgelegen in het Amuria District. Het is ook altijd een heel avontuur om er te komen, over de onvoorspelbare en eindeloze zandwegen.

De school biedt op dit moment basisonderwijs aan ca. 250 kinderen. Dit zijn zowel jongens als meisjes t/m de leeftijd van ca. 14 jaar.

Op het moment dat we deze school voor het eerst bezochten, waren ze net verhuist, omdat de huur van de toenmalige locatie te duur werd. Samen met Stichting Projecten Soroti heeft de school toen een stuk land gekocht. Met de locale community werden er een aantal grashutten lokalen, een keuken en een stenen kantoor neergezet. De toiletten bestonden toentertijd uit een afzetschotje van gras.

Stichting Chica heeft op dat moment besloten om ook deze school te gaan ondersteunen. Als eerste werden er goede stenen latrines neergezet. Omdat je samen sterker bent, wordt er sindsdien ook samen gewerkt met Stichting Projecten Soroti die er voor gezorgd heeft dat er een tweede gebouw met latrines werd neergezet. Deze waren beide net op tijd klaar, voordat er een strenge controle kwam van de overheid. 60 andere scholen moesten dat jaar dicht, in verband met slechte toiletten.

In 2016 is er door vereende krachten van Projecten Soroti en Stichting Chica en met behulp van het Rabobank Share4More fonds een waterpomp geplaatst op het terrein van de school. Ook zijn er trainingen gegeven in het onderhouden van de pomp en over hygiene. Om een zo groot mogelijk impact te creëren zijn ook vertegenwoordigers van de community bij de trainingen aanwezig geweest. Zij maken nu ook gebruik van deze pomp en verzorgen samen met de school het onderhoud.

In die periode bleek ook dat de komende jaren de grashutten gebouwen moesten worden vervangen voor duurzamere stenen gebouwen. Dit omdat de grashutten gebouwen snel achteruit gingen door weersinvloeden, maar uitaard ook door het vele gebruik.

De komende projectreis ronden we de bouw af van het eerste stenen gebouw met daarin 5 lokalen. Een hele vooruitgang voor de school.

Maar we willen nog verder.. Zo heeft de school nog meer lokalen nodig. Ook het andere gebouw moet namelijk nog vervangen worden. We hebben deze al wel wat op kunnen knappen met materialen van de klaslokalen die door de nieuwbouw niet meer nodig zijn. Maar die houden het ook geen jaren meer uit.

Dus mocht je nog wat kunnen missen en wil je jouw steentje bijdragen een een duurzaam stenen gebouw voor deze school. Alle beetjes helpen de Jehiel School weer een stukje verder.

Doneren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers liken dit: