Oeganda 2017

Unity Nursery and Primary School

Jullie hebben nog het derde en het laatste project tegoed, waar Stichting Chica aan werkt. Inmiddels ben ik in Uganda en zit heerlijk in de ochtendzon dit bericht te typen. Het is al lekker warm hier in Kampala. Morgen zal ik doorreizen samen met Evert en Nel van Stichting Projecten Soroti richting Soroti.

Unity Nursery and Primary School

De Unity School is een nieuwe school die Stichting Chica samen met Call to Care Uganda en de locale community is gestart. De school ligt in Opilitok Village en is sinds februari 2017 in gebruik genomen. De school biedt basisonderwijs aan kinderen t/m 14 jaar.

Nu zal de eerste gedachte vaak zijn. Waarom nog een school bouwen en niet een bestaande ondersteunen zoals we bij de Jehiel School en de Lwala School doen.

We zijn deze school gestart om verschillende redenen:

  1. We willen de afstand naar de school verkleinen. Nu lopen kinderen vaak vele kilometers om bij de dicht bijzijnde school te komen. Soms zelfs meer dan 5 kilometer.
  2. We willen ook kwetsbare kinderen een kans geven op goed onderwijs. Deze worden nu vaak in een hoek geplaatst, omdat ze er geen toekomst in zien.
  3. We willen meer aandacht per kind door kleinere klassen.
  4. Ook willen we in de toekomst trainingen in landbouw- en beroepsvaardigheden geven op deze school. Niet elk kind is hetzelfde en haalt het zelfde niveau. Ook met deze extra aandacht zullen sommige kinderen de middelbare school niet halen. Door hen beroepsvaardigheden te leren, kunnen ze toch werken aan hun toekomst en wat geld verdienen voor hun levensonderhoud.

Omdat dit project behoorlijk wat omvat, doen we dit niet alleen. We werken hierin samen met de een Amerikaanse stichting, genaamd Call to Care Uganda. Naast dat ze met ons samenwerken aan de Unity School, hebben ze ook al heel wat drinkwaterpompen geplaatst door heel Oeganda.

In 2016 hebben we gezamenlijk met hen 1 klaslokaal, latrines (toiletten), een keuken met opslag (worden nu gebruikt als klaslokalen) gebouwd. Voor 2016 had Call to Care er al een waterpomp geplaatst en het land aangekocht.

Volgende week ga ik samen met Chris een graanmolen kopen. Deze wordt gebruikt om graan te malen voor de lunches van de kinderen op school. Maar zal ook genoeg capaciteit hebben om de community te verzorgen. Zij zullen daar een kleine bijdrage voor betalen, zodat de machine onderhouden kan worden. Ook gaan we een start maken met de bouw van een nieuw klaslokaal.

Ook voor dit project kunnen we je hulp natuurlijk gebruiken. Spreekt dit project je aan en heb je wat geld/ tijd over. Help ons dan mee om deze school verder te bouwen. Wil je meer informatie, neem dan gerust contact met mij op.

Doneren