Oeganda 2017

Nieuwe ervaringen in Oeganda | Bouw Huisje | Youth With A Mission

De eerste dag in Soroti zit er op. Het was een leuke dag met veel nieuwe ervaringen. Zo was er de rit op de Boda (lichte klasse motor, ingericht om mensen achterop te vervoeren) naar de Village. Een rit van ca. 30 minuten de binnenlanden achter Soroti in. We (Evert, Nel en Ik) bezochten daar een project van Stichting Projecten Soroti. Ze bouwen daar een huisje voor een arm gezin. De rit was voor mij even wennen, gezien het de tweede keer achter op de Boda was. Wel prachtig. Het eindigde aan het einde van een smal pad, waar nog 1 huisje stond in de middle of nowhere.

Dit huisje was in zo’n slecht staat dat Evert en Nel besloten hadden, dat er vervanging voor moest komen. Het nieuwe huis is nu zo goed als klaar. En het is prachtig geworden. Op de foto zie je het gezin en hoe mooi het huisje is geworden.

Een tweede nieuwe ervaring voor mij was de beker met porridge (gemalen cassave met water en suiker). Uiteraard als je in Oeganda bent en wat aangeboden krijgt, neem je in ieder geval wat. En gezien veel kinderen dit elke dag op school krijgen als lunch wilde ik ook zeker even proberen. Conclusie: het is heel voedzaam, maar erg veel smaak zit er niet aan.

Het is in Oeganda veelal een traditie dat je als dank, een kip van de school, community of familie krijgt. Deze mag je ook zeker niet weigeren. Zo mocht ik na een prachtig uitziende vangperiode een kip in ontvangst nemen als dan voor de bouw van dit huisje. Uiteraard geven we deze ook weer door aan mensen hier die het beter kunnen gebruiken dan wij.

In de middag ben ik samen met Evert een kijkje wezen nemen bij “Youth With a Misson”. Hier hebben we gesproken met Els. Bij YWAM vangen ze met HIV besmette en te vroeg geboren babies op. Deze verzorgen ze ca. 3 maanden. In die tijd word een meditatieplan gemaakt en wordt de juiste verzorgen in gang gezet. Na die drie maanden gaan de kinderen onder begeleiding weer terug naar de community. Waar dat niet mogelijk is, wordt gezocht naar een vaste plek voor ze in de vorm van adoptie. Echt een prachtig project.

5 Comments

 1. Riejanne

  Gaaf om te lezen, wat je allemaal beleeft.

  Liefs Wout, Helga en Riejanne

 2. Dorien Kortbeek

  Super mooi werk Leon

  1. Leon Jacobs

   Dank je wel Dorien. Ik ben erg blij dat ik op deze manier een steentje bij mag dragen.

 3. Dorrie Vd Berg

  Wat leuk om zo te lezen en te zien wat je allemaal mee maakt.
  Super Leon, wat een mooi en dankbaar werk.
  Succes en groetjes,
  Dorrie

  1. Leon Jacobs

   Dank je wel Dorrie. Ik geniet er ook erg van om dit werk te mogen doen.

  Comments are closed.