Oeganda 2017

Ngora Dovenschool

Vandaag was mijn eerste dag op de Dovenschool van Evert en Nel. Ik zal hier morgen ook nog blijven en in de avond terug gaan naar Soroti om samen met Chris te werken aan de projecten van Stichting Chica.

De Dovenschool van Evert en Nel ligt helemaal in de binnenlanden van Oeganda in het plaatsje Ngora op ca. 1 uur rijden van Soroti. Het is een school waar basisonderwijs en beroepsvaardigheden zoals timmeren en kleding maken wordt gegeven aan dove kinderen.

Even wennen natuurlijk, want communiceren gaat hier natuurlijk met gebaren taal. Dit ken ik niet.. En horen doen ze je ook niet. Dus meteen maar de klas ingedoken bij P6 om ook wat gebaren te leren. Nu gaat dan niet 123, maar toch is het erg gaaf om deze lessen te volgen. En je leert er altijd wel iets van. Zo kon ik na de les in ieder geval “dank je voor de les” in gebarentaal zeggen.

De meeste kennen het wel.. Het filmpje met chocola en de cacaoboeren die niet weten wat chocola is. Nu ging de les die ik volgende over het bakken van cake. Hier was ook het ingredient chocola voor nodig. Tot mijn grote verbazing wist niemand wat het was en moest er ter plekke ook nog een gebaar voor verzonnen worden.

Waar ook een gebaar voor verzonnen moet worden, is als er een nieuw persoon op de school komt. Zo werd er door P6 ook voor mij een sign-naam bedacht. Het lijkt een beetje op een aai over je hoofd.

Op de school zit ook een jongetje met het down-syndroom. Als je ergen gaat zitten, dan zit hij bij je op schoot. Zo hebben we samen de lessen van P6 gevolgd.

Uiteraard hebben ik ook een uitgebreide rondleiding gekregen van Evert en Nel op de school en ben ik voorgesteld aan alle dove kinderen die zij onder hun hoede hebben genomen. Stuk voor stuk leuke kinderen en soms ook lekker ondeugend. Ook de school ligt er super mooi bij en een prachtig voorbeeld zoals wij de Unity School over 10 jaar zouden willen zien.

 

One Comment

  1. Wout

    Die kinderen zien er wel netjes en schoon uit, en super dat Evert en Nel een deel onder hun hoede hebben genomen.

  Comments are closed.